Na het verwijderen van de kleine knipperlichtjes de omgeving van het plaatwerk zowel aan de binnen als buitenzijde goed blank maken. Dus roest, tectyl, lak en dergelijke verwijderen anders last het niet lekker. Voor het lassen niets opsmeren. Ook de randen van het in te lasen plaatje mooi blank maken.
Nu het inlassen. Een spatbord is erg dun en zal dus mogelijk door de warmteontwikkeling van het lassen gaan vervormen. Dus niet in een stuk doorlassen maar puntsgewijs en dan liefst steeds op een andere plek rondom totdat het hele gat dicht zit. Ook kun je een helper vragen na het maken van een laspunt deze direct af te koelen met een vochtige lap. Daarmee voorkom je zoveel mogelijk de vervorming van je spatbord.
Nadat het gat dicht zit moet je de lasnaad aan de binnenzijde even goed afborstelen met een staalborstel op een boormachine. Gladslijpen is daar niet nodig en zou de las verzwakken. Nadat de las helemaal mooi blank is zet je deze in de 2Kprimer en daaroverheen (na droging natuurlijk) nadenkit en die werk je weer af met antisteenslag. Voor het aanbrengen van primer wel eerst goed ontvetten met bv tinner.
Nu de buitenzijde. Daar slijp je de las mooi glad met een slijpschijf of lamellenschijf. Daarna zet je het blanke metaal in de 2K-primer.
Als die goed droog is kun je met plamuur aan de slag. Liefst in enkele lagen aanbrengen en tussendoor schuren tot het zo glad is als een babyhuidje. Daarna weer primer opspuiten, schuren en aflakken.
Hou er wel rekening mee dat primer meestal niet waterdicht is. Het neemt dus (in tegenstelling tot de toplaag) mogelijk water op met roest tot gevolg.
Zsm aflakken is dus mijn advies en niet te lang rond blijven rijden met alleen primer.<br><br>Post edited by: Semrick, at: 2008/03/10 07:25Statistieken: Geplaatst door Semrick — 09 maart 2008, 12:59
]]>