door Govert » 19 apr 2011, 00:18
Verder gestoeid aan de 300CDT. Eerst maar de vacuüm- en turboleidingen goed aangesloten. De turboleiding zat bijvoorbeeld aan de stoelleuningvergrendeling gekoppeld, terwijl de beluchtingsleidingen van de vacuüminstallatie op elkaar waren aangesloten, in plaats van te beluchten.
De turboleiding is een luchtleiding die aangesloten is op de dieselpomp en de vacuümregeling van de automaatbak. Op het moment dat er turbodruk is, dan pompt de dieselpomp meer diesel en zal het vacuüm naar de automaat afgebouwd worden. De turboleiding loopt via een veiligheidsventiel. Als er per ongeluk veel te veel druk wordt opgebouwd door de turbo, zal het veiligheidsventiel de leiding beluchten, zodat de dieselpomp niet teveel diesel gaat inspuiten, daar kan de motor niet zo goed tegen.
Hier zie je het veiligheidsventiel:
Het heeft een electrische aansluiting en het is geschakeld via een sensor op het inlaatspruitstuk. Als de sensor teveel druk waarneemt, dan wordt druk afgeblazen.
De turboleidingen met nieuwe verbindingsslangetjes en klemmetjes gemonteerd:
Het is handig om daarvoor het veiligheidsventiel even los te maken van het schutbord.
Gelijk ook de werking gecontroleerd: het moet 12V hebben aan een pool en geen min aan de andere. Als de sensor teveel druk waarneemt, komt de min wel aan de andere pool en opent het ventiel.
De leiding loopt dan van het ventiel naar de ALDA (Absolut messender Ladedruckanschlag), die zorgt voor dat meer diesel wordt ingespoten. Bij de 1985 versie loopt ook nog een leiding naar een drukomzetter, die zorgt voor afbouw van het vacuüm naar de automaatbak.
Tijd voor een proefritje om de turbodruk te meten. De leiding naar de drukomzetter even losgemaakt, daar een lange slang en een drukmeter op aangesloten, zodat je kan zien wat de druk is tijdens het rijden. De turbodruk bleek iets te laag: 0,6 bar waar het 0,7–0,8 bar moet zijn. Dat meten doe je in S of L, dan volgas rijden en met de rem de motor op 4000 toeren houden. Dit moet je zo kort mogelijk doen, want anders worden je remmen wel erg warm.
We moeten dus op zoek naar de oorzaak voor de lage turbodruk: wastegate, het EGR-ventiel, beschadigde turbo, lekkage van turbodruk, misschien zijn er nog wat andere oorzaken te bedenken. Overigens is er ook heel goed mee te rijden zonder turbodruk.
Het schakelen was ook niet om over naar huis te schrijven: gestapeld schakelen en slippen.
Meer controle wees uit dat de drukomzetter (de blauwe schijf rechtsonder op de foto) een veel te hoog vacuüm doorgeeft aan de automaat.
De drukomzetter heeft drie inputsignalen: 1. hoog vacuüm van de pomp, 2. turbodruk, 3. geregeld vacuüm van het regelventiel op de pomp. Dan heb je op basis van deze drie signalen één uitvoer naar de automaatbak. Het hoge vacuüm (1) wordt afgebouwd/belucht door het geregelde vacuüm van het regelventiel (3). Als er turbodruk is, dan wordt het vacuüm verder verlaagd.
Als test hebben we de drukomzetter omzeilt, je sluit dan de automaatbak rechtstreeks aan het regelventiel. Het regelventiel werkte namelijk wel. Dat leverde een heerlijk schakelende automaat op, dus het slechte schakelen kon aan het slechte vacuümsignaal worden toegeschreven.
We hebben toen nog de drumomzetter losgehaald en het vacuümregelventiel afgesteld, dat leverde even succes op, maar bij montage was er toch wat ontregeld. Voorlopig maar even de drukomzetter omzeilt, dan kan er in ieder geval gereden worden.
Het zou kunnen dat de drukomzetter niet goed meer is of dat het regelventiel nog een beetje moet worden afgesteld. Dat laatste is wel een stuk goedkoper, want de drukomzetter is ruim 130 euro.
Ondertussen, eerder op de dag, wilde Joost nog de expansietank vervangen. Het nieuwe exemplaar had echter een extra gat:
De oude expansietank had dat niet.
De onderdelencatalogus gaf geen uitkomst, toen maar de vraag gesteld op Benzworld, het Amerikaanse MB forum. Matthew uit Tallahassee, Florida gaf het antwoord: het is een expansietank voor een 126 (de versie voor de W123 wordt niet meer gemaakt) en je hebt nog een plugje (onderdeelnummer A1265000084) nodig. Dat plugje is overigens wel te vinden in de onderdelencatalogus bij de sedan en T, maar dus niet bij de coupe. Bij de W126 wordt het wel gebruikt voor een koelvloeistofniveausensor.
Wiebren, Sander, John en Martin kwamen zoals boven geschreven, ook nog even langs. Konden de heren turbo-bezitters hun bezit nog even vergelijken.
De turbo van John had overigens zo'n keurig plugje gemonteerd:
En nog een blik op het houten interieur van de turbodiesel
Toen nog even de tikkende Citroen geholpen, met een beetje op- en neer bewegen was het probleem snel gevonden. Nog even wat verse 10W-40 olie en de Citroen kon er weer tegen.