Nu heb ik maar eens een oude echte kapotte stokschakelaar uit elkaar gesloopt. En deze naast de goede met het grote licht probleem ter vergelijk erbij gehouden en met de multimeter aan de slag gegaan. En ook gevonden waar het 'grootlichprobleem' nu eigenlijk zit. Mij viel op dat iedere keer wanneer ik met de stok wiebelde de stroom van de gele draad wegviel.
Losse contacten?
Eigenlijk is het heel simpel
maar als je het weet is alles gemakkelijk..
Let wel dit geldt alleen voor de schakelaar van SWF met metalen behuizing. Ik vermoed dat dit ook de enige zijn die dit probleem kennen. Die andere schakelaars zijn totaal anders geconstrueerd van binnen.
Kijk zo ziet het er bij de SWF van binnen uit (wat groot licht betreft) alles wordt geregeld met die 2 messing wipjes.
Die 2 stripjes zijn verbonden met Wit (Massa) en 2 schakeldraden Geel en Geel/wit van de stekker voor de bovenste en Rood en Wit voor de onderste strip. Zoals op de afbeelding is ingekleurd.
Wat gebeurd er nu in die schakelaar?
In de normale ruststand zijn Wit, Geel en Geel/wit constant met elkaar verbonden. Wanneer groot licht geschakeld wordt dan wordt het wipje omhoog gelaten en Geel wordt verbroken van deze verbinding, om het relais de opdracht te geven groot licht op te zetten en vast te houden.
Dus Geel met Wit wordt verbroken en Wit met Geel/wit blijft bestaan.
Het contact met Wit (massa) in dit wipje is een los drukcontact in stand gehouden door het veertje onder het wipje. Dit hebben ze moeten doen om dat je ander niet kan signaleren. Wanneer je signaleert met groot licht dan wordt de onderste strip van foto 1 helemaal naar beneden gedrukt en maakt Rood contact met Wit en word het contact Geel met Wit weer verbroken. Daar heeft hij die losse drukschakeling voor nodig. (zie gele pijl op afbeelding)
En het probleempje zit hem in dat losse drukcontact op Wit en Geel met Geel/Wit, deze contactpunten krijgen telkens een kleine optater en geeft wat vonkjes wanneer er tegen de pook wordt geduwd. Hierdoor branden deze contacten een beetje in en vervuilen. Ook is het mogelijk dat het veertje ietsje kracht heeft verloren na 30 jaar en daardoor het drukcontact niet meer 100% is. Das dan dubbel op, weinig druk en vuile contactpunten. Verbreekt daar dus contact tussen Wit en Geel wordt groot licht geschakeld en vastgehouden door het relais. Druk je in dit geval de schakelaar ietsje naar beneden tijdens het richting aangeven wordt contact verbroken en schakelt het groot licht aan.
Wanneer je de schakelaar uitbouwt kan je deze contacten duidelijk zien zitten en bereiken.
Zoals hier onder te zien.
In dat sleufje zie je de contacten, wanneer die verbinding verbreekt krijg je groot licht. Deze verbinding moet continue blijven bestaan, behalve wanneer je signaleert. Je kan om het contact daar te verbeteren(herstellen) met een klein schroevendraaiertje de contactpunten schoon krabben en eventueel het buitenste contactpunt (witte pijl) veel voorzichtig ietsje naar binnen verbuigen. En de boel inspuiten met contactspray.
Dat sleufie zit er dus niet voor niets en is er duidelijk door SWF over nagedacht om juist net die 2 contactpunten goed toegankelijk te houden. Alleen lullig dat het er niet bij staat hoezo en waarom..
Als het goed is doet je schakelaar nu weer wat hij moet doen en niet moet doen..