Uit camperpunt.nl
Op 1 januari 2008 wordt de Wet op de Openluchtrecreatie ingetrokken. Dit heeft nogal wat gevolgen voor de campergebruikers. In de Nota naar aanleiding van het verslag zegt de Minister daarover.
"Daartegenover staat dat het zogenoemde "vrij kamperen", het kleinschalig kamperen buiten kampeerterreinen, dat door gebruikmaking van artikel 15 van de WOR kan worden bevorderd, zelden voorkomt. Uit de evaluatie blijkt dat veel gemeenten hier niet toe over zijn gegaan. Dit heeft vooral gevolgen gehad voor de mogelijkheden om met kampeerauto’s buiten kampeerterreinen te overnachten. Na intrekking van de WOR zal het vrij kamperen niet meer verboden zijn tenzij gemeenten ertoe overgaan een verbod in te stellen. In de voorlichtingscampagne over de gevolgen van het intrekken van de WOR zal hieraan apart aandacht worden geschonken, onder meer door te wijzen op de mogelijkheden die de gemeentelijke APV kan bieden."
Naar aanleiding hiervan ben ik al enkele maanden bezig om een beeld te krijgen van de overnachtingsmogelijkheden met ingang van 1 januari 2008. Heel veel gemeenten kunnen op dit moment al duidelijkheid geven, maar ook veel gemeenten zijn er nog mee bezig. Daarnaast is het heel lastig om de regels juist te interpreteren. De ene gemeenten regelt het in een bestemmingsplan, een ander in de kampeerverordening en veel gemeenten natuurlijk in de Algemene plaatselijke verordening (APV). In de APV’s staan vaak meerdere regels die van toepassing (kunnen) zijn. Een lastige juridische materie dus. Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van de mogelijkheden per gemeente vanaf 1 januari 2008.
Op dit moment kunnen we in ieder geval al het volgende opmerken:
Algemene aandachtspunten m.i.v. 1-1-2008:
De huidige camperplaatsen zijn gebaseerd op de Wet op de Openluchtrecreatie. Deze wet wordt met ingang van1 januari 2008 ingetrokken. De wettelijke basis onder de huidige camperplaatsen vervalt daarmee eveneens. Regelt de gemeente niets dan mag overal overnacht worden in campers. De gemeente kan regels treffen in de APV of in een andere verordening, zoals de kampeerverordening. Ook kunnen er in bestemmingsplannen regels worden opgenomen.
Als er geen bepalingen gesteld worden, dan zijn de (eventuele) specifieke APV-bepalingen voor het parkeren van kampeermiddelen (o.a. caravans en campers) en/of hoge en/of lange voertuigen van toepassing, meestal hooguit drie dagen parkeren. Ook kan het zijn dat de gemeente specifieke parkeerplaatsen heeft aangewezen, op andere plaatsen is het dan weer niet toegestaan.
De exacte tekst in de APV is van belang. Van belang is of de bepalingen in de APV alleen gelden voor overnachten op of ook langs de openbare weg. Indien dat laatste het geval is, gelden de regels ook buiten de openbare weg.
Aandachtspunten camperplaatsen m.i.v. 1-1-2008:
Particuliere camperplaatsen vallen ook onder de APV en bij een verbod in de APV mag hier dus (formeel) niet overnacht worden tenzij de gemeente vergunning heeft verleend. De vergunningen die gebaseerd waren op de Wet op de Openluchtrecreatie, zoals het kleinschalig overnachten op eigen terrein (NKC leden bij elkaar e.d.), vervallen met ingang van 1 januari 2008. De gemeente zal dit dus ook opnieuw moeten regelen.
Gedoogplaatsen bestaan niet, die bestaan alleen als er een gedoogbeleid is, zoals er bijvoorbeeld bij verdovende middelen is. Iedere politieman kan dus verbaliserend optreden op deze zgn. gedoogplaatsen.
Wanneer een gemeente “parkeren plus overnachten” in een camper toestaat, dan moeten ook alle regels voor het parkeren in acht worden genomen. Dus parkeren binnen de vakken, eventuele parkeerheffingen betalen, geen stoelen buiten, geen luifels uit, niet bbq’en etc. U mag immers slechts parkeren en overnachten.
Een gemeente kan ook camperplaatsen aanwijzen. U mag dan alleen daar parkeren plus overnachten. En daarbij mag het toegestane aantal campers en overnachtingen niet overschreden worden. Als er camperplekken gemarkeerd zijn, mag alleen op de aangeduide plekken overnacht worden. (U mag hier alleen gebruik van maken met een officiële kampeerauto, dus dit moet op het kentekenbewijs staan!)
Bedenk dat ook de andere regels van de APV en andere wetten en regelingen van toepassing zijn, zoals niet parkeren met een wiel in de grasberm, geen vuil achterlaten, geen grijswater en/of toiletinhoud legen in de rioolputten.
Martin Slingenberg.
Overname alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de webmaster.
Alhoewel het overzicht met de nodige zorgvuldigheid is samengesteld, neemt camperpunt. nl geen verantwoordelijkheid voor de juistheid van
de informatie. Ook wordt dagelijks wel ergens een plaatselijke verordening aangepast. Zonodig dient u de informatie ter plaatse te verifieren.
Karel, (Goofy.S)